Hersenwerk voor honden

Hersenwerk voor honden

Kort gezegd is Hersenwerk voor honden zoeken naar iets lekkers of iets leuks op, tussen en in verschillenden soorten materialen. We dagen de hond uit gebruik te maken van zijn zintuigen. Met de neus wordt gezocht naar het lekkers of leuks, de hond gaat nadenken en ontdekken hoe het te bemachtigen. Daarbij kan de hond gebruik maken van neus, bek en poten. Honden hebben voorkeuren op basis van erfelijkheid en ervaring.

Hersenwerk is samenwerken en versterkt de band met je hond, wat begint bij de keuze van de te gebruiken materialen, je gaat samen met jou hond voelen en snuffelen aan verschillende materialen. Denk aan: huishoudelijke spullen, verpakkings- en afvalmateriaal, kinderspeelgoed, lapjes stof, handdoeken enz. Hiermee maak je puzzels voor de hond.

Je leert hoe je hond te begeleiden bij het puzzelen en het maken van een stappenplan daarvoor. Je leert wat signalen van frustratie, onzekerheid en vermoeidheid zijn en hoe je hond aangeeft klaar te zijn met puzzelen of een pauze nodig heeft. Steeds weer is het bijzonder om te zien wat hersenwerk met honden doet, we zien rust, concentratie, ontspanning en communicatie. Waarbij als doel het samen puzzelen voorop staat en niet het ‘oplossen’ van de puzzel.

‘Elke hond verdient hersenwerk’

Mits op maat aangeboden!

Een paar groepen willen we
specifiek benoemen

Pups tot ca. 5 maanden

Bieden we GEEN puzzels aan! Maar laten ze vooral pup zijn. Geef je pup de tijd om zichzelf, zijn eigen lijf, jou en je gezin en zijn leefomgeving in zijn eigen tempo te leren kennen. Het leven van een pup is één grote ontdekkingstocht naar de wereld waarin hij terecht is gekomen.

Om deze ontdekkingstocht niet te verstoren adviseren wij om alleen materialen ter kennismaking aan te bieden, daar komt geen voer of andere motivator aan te pas. Ons aanbod voor pups vind je hier.

Hersenwerk vanaf ca. 5 maanden

Met de oudere pup die inmiddels bekend is met verschillende materialen en al wat geoefend is in het gebruiken van zijn verschillende zintuigen kunnen we een voorzichtig begin maken met Hersenwerk. We verwachten niks van de pup, alles wat hij doet met het aangeboden materiaal is goed en doet hij niks, dan is het ook goed! Zo krijgen we informatie over voorkeuren en vaardigheden van jou pup en kunnen het Hersenwerk daarop aanpassen.

 

Jonge honden en Pubers

Dit is de categorie honden die, veelal onder invloed van hormonen, moeite heeft met concentratie en focus. Door ze passende hersenwerk uitdagingen aan te bieden worden ze rustiger en zie je concentratie, ontspanning en rust ontstaan. Wij bieden dit ook aan in combinatie met balans en coördinatie training waardoor de honden zowel fysieke als mentale uitdagingen krijgen aangeboden.

 

Senioren

Bij oudere honden kunnen we hersenwerk inzetten om ze mentaal uit te dagen en zo langer geestelijk fit te houden. Wij bieden hersenwerk voor senioren ook aan in combinatie met balans en coördinatie training voor de oudere hond.

 

Hersenwerk en Revalidatie

Na een operatie of blessure (zowel acuut als chronisch) volgt een periode van rust en revalidatie waarin je langere tijd en soms voor de rest van zijn leven, beperkt bent in het ondernemen van fysieke activiteiten met je hond. Hersenwerk kan dan worden ingezet als mentale uitdaging, met de nadruk op ‘kan’. Het hangt van een aantal factoren af of en wanneer we de hond hersenwerk kunnen aanbieden. Wanneer je hond in deze categorie valt neem dan contact op en we kijken samen en in overleg met de behandelaar wat mogelijk is.

Staat een operatie op de planning? Neem dan vooraf contact op om de mogelijkheden te bespreken en wellicht al kennis te maken met Hersenwerk. Vanuit onze expertise raden wij met klem af om Hersenwerk tijdens de cruciale revalidatie periode zonder begeleiding van een Specialist Revalidatie en Hersenwerk aan je hond aan te bieden. Het risico op verkeerde belasting van het lijf met desastreuze gevolgen voor een voorspoedig herstel is groot.

Details

Wij bieden Hersenwerk aan als privé lessen op onze locatie. Een basis kennismakingsles van ca. een uur kost: € 55,-. Een vervolg cursus van 3 lessen van ca. 45 minuten: € 115,-.

Voor revaliderende honden waarbij thuisbegeleiding wenselijk is komen wij aan huis. Hersenwerk en Revalidatie aan huis: € 65,- (binnen een straal van 15 km vanaf Warmenhuizen, daarna € 0,40 per gereden km).

Vervolg Hersenwerk en Revalidatie aan huis: Op aanvraag.

Op aanvraag verzorgen we workshops voor groepen, neem contact op voor informatie.

Meer informatie?

Voor informatie of het maken van een afspraak gebruik het contactformulier of  mail naar hacdewenge@gmail.com.

Neem contact op
tech: dodo.nl | design: studioviv.nl | fotografie: mariellevlaarfotografie.nl